Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Σαν στο σπιτι τους… οι αμερικάνοι

 

Σαν στο σπιτι τους... οι αμερικάνοι
Σαν στο σπιτι τους… οι αμερικάνοι

Σαν στο σπιτι τους… οι αμερικάνοι

Οι Αμερικανοί μετέφεραν μια βάση ελικοπτέρων μαζί με την 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού από την Πολωνία στο Στεφανοβίκειο και στον Βόλο. Κάθε είδους ελικόπτερα από επιθετικά Apache (με τους φονιάδες των τανκς πυραύλων Hell Fire), μεταφορικά Chinook αλλά και BlackHawk πολλαπλών ρόλων, ακόμα και τα ανθυποβρυχιακά Romeo.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν αυτό οι Αμερικανοί, αλλά η τρίτη. Η πρώτη ήταν πριν από τρία χρόνια (μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση ο Μητσοτάκης) όταν ήρθαν εδώ για να ξεχειμωνιάσουν από το κρύο της Πολωνίας που ήταν αναγκασμένοι, λόγω καιρικών συνθηκών να μην πετούν συχνά και ενθουσιάστηκαν με την Ελλάδα.
Γιατί, όπως παρατηρεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην Ελλάδα βρήκαν «πεδίο πολλαπλών αποστολών», ήτοι βουνά, κάμπους, πόλεις, θάλασσα, πεδιάδες, νησιά, βραχονησίδες κάτι που δεν είχαν, ούτε μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι μπορεί να είχαν στην Πολωνία ή ακόμα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.
Η άφιξη αμερικανικών ελικοπτέρων είναι συνεχής στο Στεφανοβίκειο. Άλλα έρχονται με γιγαντιαία μεταγωγικά πλοία στο λιμάνι του Βόλου, άλλα όμως καταφθάνουν από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο οι Αμερικανοί το θεωρούν δεύτερη Σούδα ή «Σούδα του Βορρά». Δεκάδες ελικόπτερα (τουλάχιστον 150) αναμένεται ότι θα πηγαινοέρχονται σε αυτούς τους οκτώ μήνες από τη βάση στο Στεφανοβίκειο.
Σε λίγες ημέρες δεν αποκλείεται να φθάσουν και οι ειδικές δυνάμεις της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού, όπως έγινε και πέρυσι.
Στη Λάρισα οι Αμερικανοί έχουν δημιουργήσει μια ακόμα βάση. Από την 110 Πτέρυγα Μάχης της αεροπορικής βάσης της Λάρισας αναμένεται να επιχειρήσουν και πάλι από τις αρχές Νοεμβρίου τα 6 UAV τύπου MQ-9 Reaper των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Το όφελος για την ελληνική άμυνα, θεωρείται από τους επιτελείς σημαντικό. Και τούτο γιατί: Πρώτον οι εγκαταστάσεις στη Λάρισα αναβαθμίσθηκαν περαιτέρω στο πλαίσιο και της MDCA. Και δεύτερον όταν θα έρθουν και τα ελληνικά ΜQ-9 θα είναι μια καλή συνεκπαίδευση, αφού οι πληροφορίες που μπορούν να μεταφέρουν χαρακτηρίζονται από τους Έλληνες επιτελείς «απόλυτα χρήσιμες».
Οι Αμερικανοί επενδύουν στη βάση συνολικά 33,5 εκατ. δολάρια, προκειμένου η 110 Π.Μ. να μπορεί να φιλοξενήσει τεχνολογικά ανεπτυγμένες πλατφόρμες τώρα και στο μέλλον. Αν και οι πτήσεις των MQ-9 συνδέονται με την ανάγκη αποστολών επιτήρησης στην περιοχή της Μεσογείου, η ακτίνα δράσης τους (1.850 χιλιόμετρα) επιτρέπει και τη χρήση τους για αποστολές σε χώρες της πτέρυγας του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα (Βουλγαρία, Ρουμανία), με σκοπό, βεβαίως, την παρακολούθηση της κίνησης στην περιοχή εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Για την Πολεμική Αεροπορία η παρουσία των MQ-9 έχει και μια περαιτέρω σημασία, καθώς ανάμεσα σε Αθήνα και Πεντάγωνο υφίσταται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για την προμήθεια τριών τέτοιων υπερσύγχρονων UAV.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου