Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Οι δέκα κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2022

 

Το Heritage Daily ανακοίνωσε το Top 10 των αρχαιολογικών ανακαλύψεων για την φετινή χρονιά.

Η συλλογή των αρχαίων χάλκινων αγαλμάτων που βρέθηκε στην Τοσκάνη

Μια περίτεχνη συλλογή αγαλμάτων από την Ετρουσκική-Ρωμαϊκή μεταβατική περίοδο ανακαλύφθηκε σε ένα αρχαίο λουτρό στην Τοσκάνη. Οι αρχαιολόγοι από το Universita per Stranieri di Siena, ανέσκαβαν ένα δίκτυο λουτρών στο San Casciano dei Bagni, κοντά στη Σιένα, όταν ανακάλυψαν τα αγάλματα που διατηρήθηκαν σε στρώματα λάσπης κάτω από πισίνες με ιαματικό νερό.

Βρέθηκε το ναυάγιο Endurance του Sir Ernest Shackleton

Μια ερευνητική ομάδα από το Endurance22 ανακοίνωσε την ανακάλυψη του Endurance του Sir Ernest Shackleton, στα ανοικτά των ακτών της Ανταρκτικής. Το Endurance ήταν ένα ένα ξύλινο πλοίο σχεδόν 45 μέτρων, με τρία κατάρτια, που στάλθηκε για να κάνει την πρώτη χερσαία διάβαση της ηπείρου της Ανταρκτικής. Το πλοίο κάθεται όρθιο στο βυθό και είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτο.

Το παλαιότερο κείμενο γραμμένο στη βασκική γλώσσα βρέθκε στο Χέρι του Ιρουλέγκι

Το Χέρι του Ιρουλέγκι αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2021 κατά τη διάρκεια ανασκαφών κοντά στην Παμπλόνα της Ισπανίας. Οι ειδικοί προτείνουν ότι το χέρι δημιουργήθηκε από τους Vascones, μια προ-ρωμαϊκή φυλή που πίστευαν ότι δεν είχε γραπτή γλώσσα. Μια νέα μελέτη για το τεχνούργημα εντόπισε πέντε βασκωνικές λέξεις σε 40 χαρακτήρες, το παλαιότερο κείμενο στη βασκική γλώσσα, γραμμένο σε ιβηρική γραφή.

Χιλιάδες αντικείμενα των Αζτέκων που δόθηκαν ως προσφορές στους θεούς βρέθηκαν στον Ναό Mayor

Οι αρχαιολόγοι από το Instituto Nacional de Antropología Historia (INAH), διεξήγαγαν ανασκαφές στους πρόποδες του ναού, όπου ανακάλυψαν τελετουργικές αποθέσεις που περιείχαν πάνω από 2.500 ξύλινα αντικείμενα. Τα ευρήματα αποτελούνται από μάσκες, σκήπτρα, θώρακες, βελάκια, ειδώλια, εκτοξευτές βελών, σκουλαρίκια, αγγεία και πολυάριθμες ξύλινες προσφορές που οι ιερείς κατέθεσαν για να αφιερώσουν την τοποθεσία στους θεούς των Αζτέκων.

Η προέλευση της 30.000 ετών Αφροδίτης του Willendo

Ο ανθρωπολόγος Gerhard Weber από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης χρησιμοποίησε τομογραφία μικροϋπολογιστή για να αναλύσει την θεά Αφροδίτη σε ανάλυση έως και 11,5 μικρομέτρων. Μαζί με τους Alexander Lukeneder και Mathias Harzhauser από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Βιέννη, η ομάδα προμηθεύτηκε συγκριτικά δείγματα από την Αυστρία και την Ευρώπη για σύγκριση, ώστε να προσδιορίσει γεωλογικά την προέλευση του ειδωλίου.

Η παλαιότερη γνωστή αφηγηματική σκηνή 11.000 ετών

Μια ομάδα αρχαιολόγων εκτιμά ότι αυτή μπορεί να είναι η αρχαιότερη γνωστή αφηγηματική σκηνή, σκαλισμένη σε ένα παγκάκι 11.000 ετών της νεολιθικής εποχής στο Sayburç της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Η ανακάλυψη, που δημοσιεύθηκε από τον Δρ Özdoğan στο περιοδικό Antiquity, έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Sayburç που ξεκίνησαν το 2021.

Ταφικό κτήριο και νέα πορτρέτα Φαγιούμ ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο

Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν στον αρχαιολογικό χώρο Garza στην πόλη Φαγιούμ της Αιγύπτου, ανακάλυψαν ένα μεγάλο ταφικό κτήριο και πορτρέτα Φαγιούμ από την Πτολεμαϊκή και τη Ρωμαϊκή περίοδο. Αυτή είναι η πρώτη ανακάλυψη πορτρέτων Foyoum μετά τις ανασκαφές του Βρετανού αρχαιολόγου, Flinders Petrie, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Hawara το 1887 και 1910–11, και τις ανασκαφές του Γερμανού αρχαιολόγου, Von Kaufmann, ο οποίος ανακάλυψε τον λεγόμενο «Τάφο της Aline».

Η «αρχαιότερη γραπτή πρόταση» πάνω σε μια χτένα για ψείρες

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν μια ολόκληρη πρόταση στην αρχαία γλώσσα των Χαναναίων, χαραγμένη σε μια χτένα από ελεφαντόδοντο που χρονολογείται στο 1700 π.Χ. Στη χτένα υπάρχουν 17 γράμματα σε αρχαϊκή μορφή από το πρώτο στάδιο της εφεύρεσης της αλφαβητικής γραφής.

Το μεσαιωνικό περιδέραιο που είναι το «πλουσιότερο του είδους του που έχει αποκαλυφθεί ποτέ στη Βρετανία»

Αρχαιολόγοι από το MOLA (Museum of London Archaeology) ανακάλυψαν ένα περίτεχνο περιδέραιο από χρυσό και πολύτιμους λίθους 1300 ετών κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Northamptonshire της Αγγλίας. Το περιδέραιο, που περιγράφεται ως μεύρημα «ζωής», έχει 30 μενταγιόν και χάντρες από ρωμαϊκά νομίσματα, χρυσό, λυχνίτες, γυαλί και ημιπολύτιμους λίθους. Ένα ορθογώνιο μενταγιόν με μοτίβο σταυρού σχηματίζει το κεντρικό κομμάτι του περιδέραιου και είναι ένθετο με κόκκινους λυχνίτες σε χρυσό.

Χαμένοι ναοί, βουδιστικές κατασκευές και σπήλαια αποκαλύπτουν στο δασικό πάρκο Bandhavgarh

Η Αρχαιολογική Έρευνα της Ινδίας (ASI) ανακάλυψε χαμένους ναούς, βουδιστικές κατασκευές και σπηλιές στο δασικό καταφύγιο Bandhavgarh, που βρίσκεται στην περιοχή Umaria της Madhya Pradesh, στην Ινδία. Έχουν τεκμηριωθεί 26 σπήλαια που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ., 26 ναοί, 2 μοναστήρια, 2 αναθηματικές στήλες και 46 γλυπτά.

Πηγή: Heritage Daily, anaskafi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου