Οι διασταλτικές σταγόνες μπορεί να καθυστερήσουν -και ίσως ακόμη και να αποτρέψουν- την εμφάνιση μυωπίας στα παιδιά, σύμφωνα με ερευνητές του Χονγκ Κονγκ
Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο JAMA, οι διασταλτικές σταγόνες μπορούν να καθυστερήσουν -και ίσως ακόμη και να αποτρέψουν- την εμφάνιση μυωπίας στα παιδιά.
Η μυωπία είναι μη αναστρέψιμη όταν ριζώσει και μπορεί να συμβάλει σε άλλα προβλήματα όρασης, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς , το γλαύκωμα και ο καταρράκτης.
Η συχνότητα της μυωπίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970, καθώς αυτή έχει αυξηθεί από 25% του πληθυσμού των ΗΠΑ σε σχεδόν 42%. Τα παιδιά έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από αυτή την αύξηση. Οι λόγοι που αυξήθηκε μπορεί να οφείλονται κυρίως στο γεγονός πως οι περισσότεροι νέοι τείνουν να περνάνε περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες, λένε ερευνητές του Χονγκ Κονγκ.
«Η μυωπία είναι μια συνεχής και αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της αλλαγής στον τρόπο ζωής των παιδιών, όπως ο μειωμένος χρόνος στην ύπαιθρο και ο αυξημένος χρόνος οθόνης κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία COVID-19», δήλωσε στο Medscape Medical News, ο Jason C. Yam, MPH, του Τμήματος Οφθαλμολογίας και Οπτικών Υπηρεσιών του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
Ο Yam ενθάρρυνε τα παιδιά να ασχολούνται περισσότερο με υπαίθριες δραστηριότητες και να περνούν λιγότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες, καθώς αυτό θα βοηθούσε στην καθυστέρηση της μυωπίας. Ωστόσο μόνο αυτό δεν αρκεί καθώς χρειάζονται και φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δεδομένων των πιθανών επιπτώσεων της μυωπίας δια βίου.
Πώς διεξήχθη η μελέτη - Τα αποτελέσματα
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως η ατροπίνη μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της μυωπίας. Εν προκειμένω, εξετάστηκε η παρέμβασή της στην έναρξη της μυωπίας. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν 353 παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 9 ετών, τα οποία δεν πληρούσαν τον κλινικό ορισμό για τη μυωπία. Ήταν όμως, αρκετά μυωπικά ώστε να θεωρηθούν ότι διατρέχουν κίνδυνο.
Σε μια ομάδα χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο, στη δεύτερη οφθαλμικές σταγόνες ατροπίνης 0,01% και στην τρίτη οφθαλμικές σταγόνες ατροπίνης 0,05%.
Τα παιδιά χρησιμοποιούσαν τις σταγόνες κάθε βράδυ για δύο χρόνια. Μετά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έλαβε υψηλότερη δόση ατροπίνης είχε χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης μυωπίας συγκριτικά με τα άλλα γκρουπ.
Η ίδια ομάδα είχε και ένα χαμηλότερο ποσοστό παιδιών που παρουσίασαν απότομη αύξηση της μυωπίας κατά τη διάρκεια των δύο ετών.
Συνολικά, σε αυτό το διάστημα μόλις το 28% των παιδιών στην ομάδα της υψηλότερης δόσης ανέπτυξαν μυωπία, σε σύγκριση με το 46% των παιδιών στην ομάδα της χαμηλότερης δόσης και το 53% των παιδιών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Το 25% των παιδιών στην ομάδα της υψηλότερης δόσης παρουσίασαν γρήγορη μετατόπιση μυωπίας (βλ. απότομη αύξηση μυωπίας), σε σύγκριση με το 45% στην ομάδα της χαμηλότερης δόσης και το 54% των παιδιών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι διαφορές μεταξύ της ομάδας εικονικού φαρμάκου και της ομάδας χαμηλότερης δόσης δεν ήταν στατιστικά σημαντικές.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μυωπία μπορεί να καθυστερήσει, αν και όχι απαραίτητα να προληφθεί, δήλωσε ο Jason Yam, επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα οφθαλμολογίας και οπτικής επιστήμης στο Chinese University of Hong Kong.
Τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η χρήση σταγόνων ατροπίνης μπορεί να αποτρέψει εντελώς τη μυωπία. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις ομάδες, ώστε να δούμε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, ακόμα και η καθυστέρηση της μυωπίας μπορεί να είναι ένα όφελος για την υγεία των ματιών».
Πηγή: medscape
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου