Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

«Η εικόνα της Σουμελά δεν πάει πουθενά»



Με σκληρή γλώσσα απαντούν οι Πόντιοι στην πρόταση του Τούρκου δημάρχου της περιοχής Μάτσκα στον Πόντο να μεταφερθεί για τουριστικούς λόγους η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, με αφορμή τις εκδηλώσεις του φετινού Δεκαπενταύγουστου.

Τονίζουν ότι η εικόνα δεν αποτελεί τουριστικό αντικείμενο και καλούν την Τουρκία να αναπτύξει πρώτα συνθήκες καλής γειτονίας, να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων και να σεβαστεί τα δικαιώματα των χριστιανών.

«Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά δεν είναι τουριστικό αντικείμενο» τονίζει στη «δημοκρατία» ο Γιώργος Τανιμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά», και επισημαίνει: «Η εικόνα εκδιώχθηκε από την Τραπεζούντα, όταν οι Πόντιοι αναγκάστηκαν κακήν κακώς να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και χιλιάδες από αυτούς σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Η εικόνα ακολούθησε τα παιδιά της στην Ελλάδα. Αν οι Τούρκοι ζητούν να επιστρέψει, ας καλέσουν πίσω και τους εκατομμύρια Ποντίους που εκδίωξαν».

«Μακάρι να ανοίξει η Σχολή στη Χάλκη, να λειτουργήσουν όλα τα χριστιανικά προσκυνήματα στη Μικρά Ασία και στον Πόντο, να μη γίνει τζαμί η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας και η Κύπρος να μην είναι σκλαβωμένη» προσθέτει ο κ. Τανιμανίδης και συμπληρώνει ότι, αν η Τουρκία απλώσει ειλικρινή «χείρα φιλίας», τότε η εικόνα της Παναγίας Σουμελά μπορεί να επιστρέψει στην Τραπεζούντα.

«Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και μετατρέπει σε τζαμιά χριστιανικούς ναούς. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να συζητάμε για επιστροφή της εικόνας της Παναγίας Σουμελά» λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Επαμεινώνδας Φαχαντίδης.
«Οι Τούρκοι οφείλουν πρώτα να σεβαστούν τα δικαιώματα των χριστιανών και να μην κινδυνεύει η ζωή τους όταν πηγαίνουν στον Πόντο» τονίζει από την πλευρά του ο διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Φωτιάδης.

«Δεν μπορούν οι Τούρκοι να απαιτούν να μεταφερθεί η εικόνα, την ώρα που έχουν καταστρέψει όλες τις τοιχογραφίες στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας και θέλουν να μετατρέψουν τον ναό σε τζαμί» προσθέτει και επισημαίνει ότι η εικόνα μπορεί να επιστρέψει μόνο όταν θα μπορούν να ζουν εκεί χωρίς φόβο χριστιανοί ιερείς, καλόγεροι και πιστοί.

Θάνος Χερχελετζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου