Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Μέγα οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο – Ο Λάτσης «δραπετεύει» από την Eurobank που χρωστάει 2,5 δισ. και χτυπάει Ελληνικό

Μέγα οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο – Ο Λάτσης «δραπετεύει» από την Eurobank που χρωστάει 2,5 δισ. και χτυπάει Ελληνικό

Δεν μπορεί η Credit Agricole, Societe Generale και Millennium bank να πλήρωσαν 4 δισεκ. και η EFG Group ούτε ευρώ….
Το μεγαλύτερο οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο εκτυλίσσεται στην χρεοκοπημένη Ελλάδα με ανοχή των αρχών, του κράτους απέναντι σε μια κοινωνία αποδεκατισμένη από την ακραία ύφεση.
Η κοινωνία βλέπει τους μεγάλους επιχειρηματίες της χώρας, να τυγχάνουν προκλητικής μεταχείρισης, η κοινωνία βλέπει να χαρίζονται 2,5 δισεκ. σε επιχειρηματίες.


Η περίπτωση του Σπύρου Λάτση του επιχειρηματία σύμβολο για 10ετίες στην Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο στην νεότερη ιστορία της Ελλάδος.
Δεν κρίνουμε, δεν αποτιμούμε και δεν αποδοκιμάζουμε τον Λάτση ως πρόσωπο, δεν δικαιούμαστε ούτως ή άλλως.
Τον κρίνουμε όμως για τις επιχειρηματικές επιλογές του και τις τακτικές που ακολούθησε που αποτελούν σκάνδαλο.
Ας δούμε τα δεδομένα.
H EFG Group συμφερόντων Λάτση στην Ελβετία, ήταν ο βασικός μέτοχος της Eurobank Ελλάδος με ποσοστό κοντά στο 44% περιλαμβανομένου και ποσοστού που κατείχε ο Πεταλάς εκ των βασικών συνεργατών του Λάτση.
Από το 2007 η EFG Group δεν είχε επενδύσει ούτε 1 ευρώ σε αύξηση κεφαλαίου στην Eurobank και φθάσαμε στο 2011-2012 οπότε και το καταστροφικό PSI+ το κούρεμα των ομολόγων σε ποσοστό 74% καταδίκασε τις ελληνικές τράπεζες σε χρεοκοπία.
Με βάση την έκθεση της Blackrock προέκυψε ότι η κεφαλαιακή ζημία της Eurobank ανέρχεται στα 5,8 δισεκ. ευρώ.
Η EFG Group με πρόσχημα την απαίτηση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας υποχρεώνει την EFG Group να αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank.
Αποφασίστηκε το μερίδιο της EFG Group να μεταβιβαστεί σε 9 μέλη της οικογένειας Λάτση.
Εκείνη την περίοδο με επιστολές του ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ Παπαδάκης ενημερώνει την διοίκηση της Credit Agricole και την διοίκηση της Societe Generale στο Παρίσι ότι για να αποχωρήσουν από την Emporiki και Geniki bank αντίστοιχα θα πρέπει να καταβάλλουν 3 δισεκ. η Credit Agricole και 400 εκατ η Societe Generale.
Οι ξένες τράπεζες που είχαν παρουσία στην Ελλάδα ήταν η Credit Agricole που ήλεγχε μετά την δημόσια πρόταση το 100% της Emporiki και την ενοποιούσε πλήρως η Societe Generale την Geniki που ήλεγχε σχεδόν 100%, η BCP της Πορτογαλίας που ήλεγχε 100% την Millennium bank και η EFG Group συμφερόντων Σπύρου Λάτση στην Ελβετία που ήλεγχε το 44% της Eurobank.
Ενώ λοιπόν υποχρεώθηκαν οι 3 εκ των 4 ξένων στρατηγικών επενδυτών να αποχωρήσουν από την Ελλάδα καταβάλλοντας στους αγοραστές των τραπεζών Emporiki, Geniki, Millennium bank συνολικά 4 δισεκ. ευρώ η EFG Group κατάφερε να μεταβιβάσει τις μετοχές της Eurobank σε 9 πρόσωπα της οικογένειας Λάτση, χωρίς να πληρώσει ούτε 1 ευρώ καθώς χαρακτηρίστηκε...ενδοοικογενειακή συναλλαγή.
Εν συνεχεία ο Λάτσης στην προσπάθεια του να αποφύγει να καταβάλλει 2,5 δισεκ. που ήταν η αναλογία των κεφαλαίων που θα πλήρωνε αν ίσχυε ότι σε Credit Agricole και Societe Generale φορτώνει την Eurobank στο ελληνικό κράτος.
Στην απεγνωσμένη προσπάθεια του το κράτος να μην καταρρεύσει η Eurobank και μαζί και όλο το τραπεζικό σύστημα αποφασίζουν το deal με την Εθνική τράπεζα.
Ήταν ένα deal με εντολή Σαμαρά.
Το ΤΧΣ το επικύρωσε αλλά η Τρόικα και η DGCom έστειλε επιστολή στην Ελληνική πλευρά που προειδοποιούσε ότι το deal δεν θα εγκριθεί.
Η επιστολή αγνοήθηκε….ναι καλά διαβάσατε αγνοήθηκε και την συνέχεια την γνωρίζετε όλοι το deal Εθνικής με την Eurobank κατέρρευσε.
Ο Λάτσης όμως είχε προλάβει να έρθει σε συμφωνία με το κράτος και να μεταβιβάσει τις μετοχές στην Εθνική εξουσιοδοτώντας την διοίκηση της Εθνικής να ενεργήσει ως ήθελε.
Ο στόχος του Λάτση ήταν να εγκαταλείψει άρον άρον την Eurobank για να μην φορτωθεί με την υποχρέωση των 2,5 δισεκ. ευρώ.
Αν ο Λάτσης υποχρεωνόταν να καταβάλλει 2,5 δισεκ. ευρώ θα χρεοκοπούσε εκείνη την στιγμή και θα υποχρεωνόταν να ρευστοποιήσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία που δεν θα έφθαναν για να καλύψει τα 2,5 δισεκ. ευρώ.
Έτσι λοιπόν όχι μόνο γλίτωσε κατά τρόπο προκλητικό μη ηθικό να καταβάλλει τα 2,5 δισεκ. ευρώ που όφειλε στην Eurobank αλλά απέκτησε και μετοχές Εθνικής μέσω της ανταλλαγής μετοχών και της αμκ που ακολούθησε.
Ο Λάτσης κατέχει το 1,3% της Εθνικής και με τα warrants έως 9% περίπου επενδύοντας μόνο 100-110 εκατ ευρώ.
Ο Λάτσης φόρτωσε ένα πρόβλημα 2,5 δισεκ. στο ελληνικό κράτος, στο ΤΧΣ και στον έλληνα φορολογούμενο πολίτη και έρχεται….στο σήμερα πλέον μέσω της Lamda Development (στην οποία είναι βασικός μέτοχος) να καταθέσει προσφορά για ττην αξιοποίηση του Ελληνικού.
Την επιχειρηματική διάσταση της προσφοράς της Lamda την δίνει σε άλλο ρεπορτάζ το bankingnews.gr, ωστόσο θέτουμε ένα μείζον ερώτημα.
Μια εταιρία με 25,7 εκατ ευρώ ζημίες, 271 εκατ κεφάλαια, 869 εκατ ενεργητικό, με 598 εκατ δάνεια και 189 εκατ ακίνητα προσημειωμένα για τα δάνεια και με μέτοχο την οικογένεια Λάτση που δραπέτευσε από τις υποχρεώσεις της στην Eurobank μπορεί να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς, άπαξ και ο βασικός της μέτοχος χρωστάει 2,5 δισεκ. ευρώ;
Ο Σπύρος Λάτσης που χρωστάει 2,5 δισεκ. ευρώ στην ελληνική κοινωνία καθώς ο έλληνας φορολογούμενος κάλυψε την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank τα 5,8 δισεκ. ευρώ μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του δημοσίου;
Πρόκειται για ένα τεράστιο οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο.
Πρόκειται για πρόκληση στην λογική.
Αν το ελληνικό κράτος νομιμοποιήσει αυτό το σκάνδαλο θα πρόκειται για ένα κράτος απατεώνα που εξαπατά την κοινωνία αφήνοντας τους επιχειρηματίες που χρωστούν δισεκατομμύρια....να προελαύνουν.
Αν αυτό το σκάνδαλο περάσει και το ελληνικό κράτος νομιμοποιήσει το σκάνδαλο αυτό θα πρόκειται για τεράστια ηθική προσβολή, εμπαιγμό και πρόκληση στην ελληνική κοινωνία.
Η περίπτωση Ελληνικού είναι ένα τεράστιο οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου