Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Πήγασος: Το πιο τρομακτικό λογισμικό κατασκοπείας με αρχαίο Ελληνικό όνομα

 

Το Πήγασος, το πιο τρομακτικό λογισμικό κατασκοπείας που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία όπλων στον κυβερνοχώρο NSO Group, δανείζεται το όνομά του από την αρχαία Ελληνική μυθολογία. Ο Πήγασος, το μυθικό φτερωτό θεϊκό άλογο, είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα πλάσματα στην Ελληνική μυθολογία.

Το spyware Πήγασος της εταιρείας κυβερνοπαρακολούθησης φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί σε τουλάχιστον 45 χώρες παγκοσμίως για να μολύνει τηλέφωνα ακτιβιστών, δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό το τρομακτικό λογισμικό μπορεί να διεισδύσει στο smartphone σας, να συλλέξει τα δεδομένα σας και ακόμη και να σας ακούσει, όλα αυτά εν αγνοία σας. Μια τεράστια διαρροή τον Ιούλιο του 2021 αποκάλυψε 50.000 αριθμούς τηλεφώνου που είχαν στοχοποιηθεί.

Μεταξύ των συσκευών που στοχοποιήθηκαν από το spyware της Πήγασος ήταν αυτές του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και φίλων και οικογένειας του αείμνηστου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, πριν από τη δολοφονία του το 2018.

Το spyware Πήγασος στοχεύει τα προσωπικά σας δεδομένα

Από το 2016, το λογισμικό κατασκοπείας Πήγασος ήταν σε θέση να διαβάζει μηνύματα κειμένου, να παρακολουθεί κλήσεις, να συλλέγει κωδικούς πρόσβασης, να παρακολουθεί τοποθεσία, να έχει πρόσβαση στο μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής-στόχου και να συλλέγει πληροφορίες από εφαρμογές.

Το λογισμικό κατασκοπείας Πήγασος είναι ένας ιός υπολογιστή δούρειου ίππου που μπορεί να σταλεί «πετά στον αέρα» για να μολύνει κινητά τηλέφωνα. Ο Όμιλος NSO δηλώνει ότι παρέχει στις εξουσιοδοτημένες κυβερνήσεις τεχνολογία που τις βοηθά να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και το έγκλημα.

Το 2020, μια λίστα στόχος 50.000 τηλεφωνικών αριθμών διέρρευσε και μια ανάλυση αποκάλυψε ότι η λίστα περιείχε τους αριθμούς κορυφαίων πολιτικών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, δικηγόρων και άλλων πολιτικών αντιφρονούντων.

Περισσότερα από τα μισά τηλέφωνα που επιθεωρήθηκαν από την ομάδα κυβερνοασφάλειας της Διεθνούς Αμνηστίας αποκάλυψαν ιατροδικαστικά στοιχεία του spyware Πήγασος. Παρέχει στον εισβολέα πλήρη πρόσβαση στο στοχευμένο smartphone, τα δεδομένα, τις εικόνες, τις φωτογραφίες και τις συνομιλίες του καθώς και την κάμερα, το μικρόφωνο και τον γεωγραφικό εντοπισμό.

The Pegasus Media Project

Αυτές οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν σε 17 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης με την ομπρέλα «The Pegasus Project». Οι εκθέσεις άρχισαν να δημοσιεύονται από οργανώσεις-μέλη στις 18 Ιουλίου 2021. Αποκάλυψαν αξιόλογους μη εγκληματικούς στόχους και ανέλυσαν την πρακτική ως απειλή για την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία του λόγου, τους διαφωνούντες και τη δημοκρατική αντιπολίτευση.

Δύο ημέρες αργότερα, 14 αρχηγοί κρατών αποκαλύφθηκαν ως πρώην στόχοι του spyware Πήγασος. Διάφορα μέρη ζήτησαν περαιτέρω διερεύνηση των καταχρήσεων και περιορισμό στην εμπορία τέτοιου κατασταλτικού κακόβουλου λογισμικού. Ανάμεσά τους ήταν και ο αποστάτης πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν.

Στην Ελληνική μυθολογία, ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο, απεικονίζεται κατάλευκο. Οι μύθοι για αυτόν ποικίλλουν καθώς οι Ελληνικοί μύθοι εξελίσσονται και αντανακλούν την εξέλιξη μέσα από διαδοχικές γενιές θεοτήτων.

Πήγασος, το μυθολογικό φτερωτό άλογο

Ο Πήγασος ήταν το φτερωτό άλογο της Ελληνικής Μυθολογίας, για τον οποίο, αν και ο Όμηρος δεν τον αναφέρει, υπάρχουν οι ακόλουθες παραδόσεις:

1. Όταν ο Περσέας αποκεφάλισε τη Μέδουσα, που είχε καταστήσει έγκυο ο Ποσειδώνας, ξεπήδησαν από τη τομή ο Χρυσάωρας, πατέρας του Γυριόνη και ο Πήγασος το φτερωτό άλογο. Κατά μια μαρτυρία, ο Πήγασος γεννήθηκε από το αίμα που έπεσε στη θάλασσα. Τότε ο Περσέας ιππεύοντας αυτόν κατάφερε να διαφύγει τη καταδίωξη των άλλων δύο γοργόνων, αδελφών της Μέδουσας ή, με την πιο συνηθισμένη μορφή του μύθου, με τα φτερωτά σανδάλια του. Ο Πήγασος ήταν συνεπώς γιος του Ποσειδώνα και της Μέδουσας.

2. Κατά τον Ησίοδο το όνομά του οφείλεται στις "Πηγές" του Ωκεανού όπου είχε γεννηθεί, έτσι το όνομα φέρεται να έχει σχέση με πηγές. Ο Πήγασος, φτερωτός όπως ήταν, ανήλθε στον Όλυμπο, στην έδρα των Αθανάτων και διέμενε στην υπηρεσία του Δία χρησιμοποιούμενος για την μεταφορά των κεραυνών από το εργαστήριο του Ηφαίστου στον Όλυμπο. (Θεογονία 281-286, Απολλόδωρος ΙΙ 3, 4).

3. Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση που επικρατούσε στη Κόρινθο ο Πήγασος ήταν κατ΄ εξοχήν Κορινθία θεότητα, για τον οποίο είχαν κοπεί και νομίσματα με τη παράστασή του. Λέγονταν ότι μόλις ο Πήγασος ξεπήδησε από τη Μέδουσα, πέταξε στην Ακροκόρινθο και ξεδίψασε στα νερά της Πειρήνης πηγής εξ ού και "Πειρήνιος πώλος" το από τότε όνομά του. Στη συνέχεια οι παραδόσεις των Κορινθίων συσχετίζουν τον Πήγασο με τη παράδοση του Βελεροφόντη και της Χίμαιρας.

4. Η συσχέτιση του Πήγασου με τις Μούσες οφείλεται στη ακόλουθη παράδοση: Όταν οι Μούσες διαγωνίζονταν κάποτε στο τραγούδι με τις κόρες του Πιέρου, στον ποταμό Ελικώνα, μόλις άρχισαν το τραγούδι οι Πιέριες κόρες όλα είχαν σκοτεινιάσει. Αμέσως μετά, όταν ήλθε η σειρά των Μουσών, όλα φαίνονταν σαν να σταμάτησαν, ο Ουρανός, η Θάλασσα, τα ποτάμια, για να ακούσουν τους εξαίσιους ύμνους, ο δε Ελικώνας άρχιζε να υψώνει τη κορυφή του προς τον ουρανό από χαρα και υπερηφάνεια μέχρι που τον σταμάτησε ο φτερωτός Πήγασος, με διαταγή του Ποσειδώνα, λακτίζοντάς τον με τις οπλές του. Από το λάκτισμα αυτό γεννήθηκε η πηγή του Ελικώνα, της οποίας τα νερά ενέπνεαν τις Μούσες, η καλούμενη και Ιπποκρήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου