Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

ΥΕΜΕΝΗ. ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ “ΚΑΛΟΥΣ” … ΠΑΝΩ ΑΠΟ 350.000 ΝΕΚΡΟΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΩΣΙΚΕΣ…

 

ΥΕΜΕΝΗ. ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ “ΚΑΛΟΥΣ” … ΠΑΝΩ ΑΠΟ 350.000 ΝΕΚΡΟΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΩΣΙΚΕΣ…

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΛΦΕΙΟΣ : ΕΔΩ ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ “ΚΑΛΟΥΣ” ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ “ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ” ΠΟΥ ΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΣΟΠΑΝΑΡΑΙΟΥΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛ ΜΙΝΤΙΑ ΩΣ ΑΓΕΛΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΑΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ …

……………………………….

Dimitris Koutoulas 4 Μαρτίου στις 9:03 μ.μ. Αυτή είναι χθεσινή φωτογραφία από τον βομβαρδισμό της Υεμένης από ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία. Αλλά επειδή οι αμερικάνικες βόμβες δεν είναι τόσο κακές όσο οι Ρώσικες δεν ασχολείται κανείς.

………………………….

Ο απολογισμός των θυμάτων των αεροπορικών βομβαρδισμών που εξαπέλυσε σήμερα η στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, αυξήθηκε στους 23 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων αρκετών γυναικών και παιδιών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν.

Αεροσκάφη της συμμαχίας, που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015, έπληξαν τη συνοικία Αλ Λίμπι, σε βορειοδυτικό τομέα της πρωτεύουσας, η οποία βρίσκεται στα χέρια του κινήματος Ανσαρουλάχ, γνωστότερου με την ονομασία Χούθι από το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, από το 2014.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, τουλάχιστον πέντε κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς και δεκάδες άλλα υπέστησαν ζημιές. Αρκετοί άνθρωποι είναι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια πολυκατοικιών.

Το γεγονός ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται εμπόδισε ασθενοφόρα να φθάσουν επιτόπου και ανάγκασε σωστικά συνεργεία να αναστείλουν τις προσπάθειες να ανασύρουν επιζήσαντες.

Αργά χθες το βράδυ, η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας διεμήνυσε ότι ξαναρχίζει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Σανάα, έπειτα από επίθεση των Χούθι εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που – για πρώτη φορά – στοίχισε τη ζωή ανθρώπων.

Στη συνοικία Λίμπι στεγάζονται σχολή πιλότων και χώρος εκπαίδευσης στην αντιαεροπορική άμυνα, που προφανώς θεωρήθηκαν θεμιτοί στόχοι.

Νωρίτερα χθες, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs), βαλλιστικοί πύραυλοι και πύραυλοι Κρουζ χρησιμοποιήθηκαν από τους Χούθι εναντίον εγκαταστάσεων της εθνικής επιχείρησης πετρελαίου των ΗΑΕ καθώς και εργοταξίου στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου του Αμπού Ντάμπι. Οι αρχές των Εμιράτων έκαναν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες.

Το κίνημα των Χούθι προειδοποίησε ότι θα βάλει στο στόχαστρο και άλλες τοποθεσίες στα ΗΑΕ και κάλεσε αμάχους και ξένες εταιρείες να αποφεύγουν τις “εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας” εκεί.

Τα Εμιράτα διεμήνυσαν νωρίτερα ότι η επίθεση αυτή δεν επρόκειτο να μείνει “ατιμώρητη”. Η ενέργεια των Χούθι καταδικάστηκε σε διεθνές επίπεδο από αρκετές αραβικές χώρες, δυτικά κράτη, με πρώτες τις ΗΠΑ, καθώς και από τον ΟΗΕ.

……………………………

14/02/2022 Υεμένη: Βομβαρδισμός στο υπουργείο Επικοινωνιών Από τη στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία.

Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία έχει εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη ανακοίνωσε πως κατέστρεψε τηλεπικοινωνιακό σύστημα το οποίο χρησιμοποιείτο, κατ’ αυτή, για επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι με UAVs και βρισκόταν σε εγκαταστάσεις του υπουργείου Επικοινωνιών στη Σανάα.

Το Ριάντ επενέβη στη σύρραξη στη γειτονική χώρα τον Μάρτιο του 2015, για να υποστηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των Χούθι. Οι σιίτες αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν – τον μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή –, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τομέα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της.

«Καταστρέψαμε τηλεπικοινωνιακό σύστημα που χρησιμοποιείτο για τη λειτουργία σταθμών ελέγχου των UAVs» της Άνσαρ Αλλάχ, ανέφερε η συμμαχία, σύμφωνα με το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Οι Χούθι χρησιμοποιούν το υπουργείο Επικοινωνιών και Τεχνολογιών Πληροφορικής στη Σανάα για να διεξάγουν εχθρικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Σανάα επιβεβαίωσε ότι αεροπορικά πλήγματα της συμμαχίας σημειώθηκαν σε αρκετά σημεία της πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων του υπουργείου.

Δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί, τουλάχιστον άμεσα, εάν οι βομβαρδισμοί είχαν θύματα.

Είναι η πρώτη φορά που η συμμαχία βάζει στο στόχαστρο υπουργείο, πέραν αυτού της Άμυνας.

Κατ’ αυτή οι σημερινές επιδρομές έγιναν σε «αντίδραση» για την επίθεση την Πέμπτη στο αεροδρόμιο στην Άμπχα, στο νοτιοδυτικό τμήμα του βασιλείου, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη.

Η συμμαχία είχε προειδοποιήσει πως θα λάμβανε «αυστηρά μέτρα» μετά την επίθεση, στην οποία τραυματίστηκαν δώδεκα άμαχοι από τα συντρίμμια UAV που κατέπεσαν στο αεροδρόμιο μετά την αναχαίτισή του από την σαουδαραβική αντιαεροπορική άμυνα. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Χούθι.

«Οι Χούθι χρησιμοποιούν υπουργεία για να εξαπολύουν εχθρικές επιχειρήσεις» δικαιολογήθηκε η συμμαχία, η οποία λίγη ώρα προτού προχωρήσει στα πλήγματα προειδοποίησε τους αμάχους να απομακρυνθούν από αυτά.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, με τη συμμαχία να εντείνει τις επιχειρήσεις της εναντίον των Χούθι. Οι αντάρτες από τη δική τους πλευρά έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους με πυραύλους και UAVs εναντίον της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας – και, από τον Ιανουάριο, εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του δεύτερου πυλώνα της συμμαχίας υπό το Ριάντ.

Με πάνω από 377.000 νεκρούς, με βάση υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ο πόλεμος στην Υεμένη έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στον πλανήτη, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αντιμέτωπο με το φάσμα του λιμού.

………………………………

«Μετά τον βομβαρδισμό τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης ​​Φεβρουαρίου στην επαρχία Hajjah της Υεμένης, η ομάδα μας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του γενικού νοσοκομείου στο Abs παρέλαβε νεκρούς ένα 12χρονο κορίτσι και μια 50χρονη γυναίκα καθώς και 10 τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου. Ο βομβαρδισμός είχε στόχο την περιοχή Al-Jar στα βόρεια του Abs» τονίζει ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη, Thomas Curbillon.

Από τότε που κλιμακώθηκαν οι μάχες στην πρώτη γραμμή κοντά στην πόλη Haradh νωρίτερα αυτόν τον μήνα και πιο πρόσφατα στη βόρεια περιοχή Abs στις 17 Φεβρουαρίου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο γενικό νοσοκομείο Abs έχουν δεχθεί σημαντικό αριθμό τραυματιών.

Τους τελευταίους μήνες, οι μάχες έχουν κλιμακωθεί στην επαρχία Hajjah και κοντά σε άλλα μέτωπα σε ολόκληρη την Υεμένη, εγείροντας τεράστιες ανησυχίες για την ασφάλεια των ανθρώπων που έχουν ήδη πληγεί από χρόνια συγκρούσεων και εκτοπισμού.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τον τρομερό αντίκτυπο των αδιάκριτων επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών εναντίον αμάχων και στις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής στην Υεμένη. Καλούμε όλα τα εμπόλεμα μέρη στην Υεμένη να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής των αμάχων.

Οι ομάδες μας στο γενικό νοσοκομείο Abs θα συνεχίσουν να παρέχουν σωτήρια ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας ασθενών με τραύματα πολέμου και τραυματισμούς, καθώς και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης μητέρας και παιδιού και άλλες βασικές υπηρεσίες» προσθέτει ο Thomas Curbillon.

………………………………………………………………………

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου